VieCuri-button-home
VieCuri-button-print

Viecuri header Geboortecentrum 08

Viecuri Geboortecentrum contactblok logo

Prenatale screening

Als zwangere vrouw heb je de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken als je dat wilt. Bedenk eerst of je over dit soort onderzoek wel informatie wilt ontvangen. Probeer te bedenken wat het voor je zal betekenen als er een afwijking wordt gevonden.

De onderzoeken kunnen je enigszins geruststellen. Soms kunnen ze je ook ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen, zoals vervolgonderzoek en uiteindelijk zelfs het afbreken of uitdragen van de zwangerschap.

Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico op een kindje met aangeboren afwijkingen, bijvoorbeeld door medicijngebruik of door een bepaalde ziekte in de familie.

Mocht je in deze risicogroep vallen of ben je 36 jaar of ouder in de 16e week van de zwangerschap, dan heb je op grond van je verhoogde risico een mogelijkheid om direct te kiezen voor verdergaande prenatale diagnostiek. Er kan een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of uitgebreid echoscopisch onderzoek worden gedaan om te kunnen vaststellen of je kindje een afwijking heeft.

Tegenwoordig kiezen de meeste ouders er echter voor om eerst de nekplooimeting te doen en bij een verhoogd risico de NIPT-test. Dit zijn minder ingrijpende en veiliger onderzoeken.

Meer informatie hierover vind je op:
www.kiesbeter.nl
www.erfelijkheid.nl
www.prenatalescreening.nl
www.rijksoverheid.nl