VieCuri-button-home
VieCuri-button-print

Viecuri header Geboortecentrum 02

Viecuri Geboortecentrum contactblok logo

Verzorging en voeding

Verzorging
Afhankelijk van de reden van opname ligt je kindje in een gesloten couveuse, open couveuse of een bedje. In de couveusesuites kunnen jullie samen (met je partner) op één suite verblijven. Ook als je een tweeling hebt gekregen, verblijf je samen met je kindjes en je partner op een suite.

Er is 24 uur per dag ondersteuning van een neonatologie-verpleegkundige aanwezig op de afdeling. Samen met een (neonatologie)verpleegkundige zorgen jullie samen voor je kindje.

NIDCAP
Op onze afdeling Neonatologie/ couveusesuites volgen wij de uitgangspunten van de NIDCAP-methode. Het doel van de benadering is om stress van de baby te verminderen, de ontwikkeling te stimuleren en de band tussen baby en ouders te bevorderen. De hulpverleners op de afdeling geven hier uitleg over.

Als je meer wil weten over NIDCAP kun je op onze website kijken en/of de folder ‘NIDCAP’ vragen aan de verpleegkundige op de afdeling.

Bewakingsapparatuur
Rond de couveuse staat allerlei apparatuur voor de bewaking van je kindje. Met behulp van een monitor wordt de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte van het bloed gecontroleerd.

Eigen kleertjes
Als je kindje in een bedje ligt mag het zijn eigen kleertjes aan. Ligt je kindje in de couveuse, dan mag het een rompertje aan zodra de conditie van je kindje dit toelaat. Ook eigen lakentjes en dekentjes mag je meenemen.

Buidelen/ Kangoeroën
Buidelen wordt ook wel kangoeroën genoemd. Huidcontact tussen ouder en baby is erg belangrijk. De kangoeroemethode is een manier om contact te maken met je kindje, wat de hechting bevordert. Hierbij ligt je kindje bloot, op een luier na, tegen je eigen blote borst. Te vroeg geboren baby’s hebben weinig onderhuids vetweefsel en kunnen zich moeilijk warm houden. Door de warmte van jou als ouder blijft je kindje goed op temperatuur.

Op onze afdeling kun je gebruik maken van het Benjamin Kangoeroevest.

 

Voeding
Na de geboorte wordt zo snel mogelijk gestart met voeding. Afhankelijk van de toestand van je kindje zal er gestart worden met sondevoeding, flesvoeding, borstvoeding, fingerfeeding of een combinatie hiervan. Ook jouw wensen worden hierin meegenomen en samen bekijken we dan wat het beste is voor je kindje op dat moment.

Borstvoeding
Het geven van borstvoeding wordt gestimuleerd binnen ons Geboortecentrum. Als je besloten hebt om borstvoeding te gaan geven, streven we ernaar om binnen 1 uur na de bevalling je kindje aan de borst te leggen. Mocht het zo zijn dat je kindje nog niet elke keer aan de borst kan drinken (te jong, te ziek) dan stellen we samen met jou een kolfschema op. We hebben kolfapparaten op de afdeling waar je tijdens de opname gebruik van kunt maken. Dit geldt ook voor de kolfsetjes en flesjes. Als je naar huis mag en thuis mag gaan kolven, kun je een kolfapparaat huren of kopen in de thuiszorgwinkel. Je mag dan je eigen kolfstukken meenemen naar de afdeling als je bij ons wil kolven.

In 2013 heeft VieCuri het borstvoedingscertificaat behaald. Wij stimuleren en begeleiden ouders in het geven van borstvoeding. Naast de begeleiding door verpleegkundigen is ook een lactatiekundige beschikbaar voor extra begeleiding en adviezen. Als je meer wil weten over borstvoeding kun je de folder ‘Borstvoeding onze zorg’ vragen aan de verpleegkundige op de afdeling.

Fingerfeeding
Fingerfeeding is een manier van bijvoeden van je kindje en is bedoeld als het aanleggen nog niet lukt of als je kindje nog niet voldoende voeding uit de borst haalt. Fingerfeeding is geschikt om kortdurend kleine hoeveelheden voeding toe te dienen. Als het noodzakelijk is om langere tijd bijvoeding te geven, kan het wenselijk zijn om voor andere manieren van bijvoeden te kiezen.

Sondevoeding
Wanneer je kindje nog niet zelf kan drinken, wordt de voeding via een sonde gegeven. Dit is een plastic slangetje dat via de neus wordt ingebracht en zo via de slokdarm in de maag komt.